Det där med ”finsalt” och vanligt salt

De senaste åren har alla möjliga lite ”finare” salter dykt upp hemma hos många av oss. Havssalt, himalayasalt, kvarnsalt, flingsalt osv. Men det finns något viktigt att tänka på…

…de ”finare” salterna innehåller inte tillsatt jod! Det gör däremot vanligt hushållssalt (om de är märkta ”med jod”). Och jod är viktigt för oss, till och med livsnödvändigt. Vi behöver det för att vår bukspottkörtel ska fungera. Bukspottkörteln producerar hormoner som är involverade i nedbrytningen av mat och i hur blodsockret tas om hand. Alltså inblandad i vår ämnesomsättning.

Det är inte givet att vi får i oss tillräcklig mängd jod via maten. Och det är just därför som man tillsätter jod i saltet. Vi ska ju inte äta så mycket salt, det stämmer. Och inte väldiga mängder jod heller för den delen. Men var försiktig så du inte väljer bort det joderade saltet till förmån för ”finsaltet” alltför ofta!